Italiaanse extra vergine olijfolie in Zutphen. 

Voorafgaand:

Margherita’s Italiaanse Delicatessen importeert zelf haar olijfoliën uit Liguria. Liguria ligt in de linkeronderzijde van de kap van de laars.Vlakbij Monaco. Onherbergzaam, winderig, schone lucht en vooral geen commerciele industrie. De zeezijde van Liguria staat bekend om haar uitmuntende variabelen als het gaat om  het maken van superieure olijfolie. Wij zijn trots op ons olie en de vriendschappen die Liguria ons gegevens heeft.

Onze olie is ALTIJD Extra Vergine. Niets minder. Daarnaast hebben we monocultivar Olijfoliën (olie bestaande uit 1

Uw olijfolie smaakt vlak?
De kwaliteit van extra vergine olijfolie wordt onderschat. Men is vaak alleen bekend met de olijfolie van supermarkt kwaliteit. Een echte eerlijke Extra Vergine olijfolie heeft niets te maken met de vaak inferieure kwaliteit van supermarkt olijfolie. De lofzang van deze winkelketens is marketing-gestuurd. De mooie hoge en lage smaaktonen, de zalvige streling, gras en pistache, het fijne pepertje. Het zijn maar een paar kenmerken die u niet zult beleven wanneer u kiest voor goedkope en bewerkte olijfolie van de supermarkt. Tot de kenner ten spijt is er veel kaf onder het koren.

Extra vergine olijfolie

Extra vergine olijfolie is een plantaardige olie die door persing uit olijven, de vruchten van de olijfboom, wordt gewonnen. Olijfolie heeft een groene of gele kleur, in verschillende tinten. De kleur heeft niets te maken met de kwaliteit. Er zijn vele soorten olijfbomen en zij geven ieder hun specifieke olie. Echter het is geen wijn. Geestelijke beroering in smaken en tonen als in wijn kent olijfolie niet.

Drop, hout, mineralen. Het zijn tonen die kenmerkend kunnen zijn voor wijn. Extra vergine olijfolie op zichzelf volstaat in eenvoud. Met slecht een paar sentimenten als het gaat om smaak en beleving. Voldoende om enorm te kunnen genieten van dit prachtige ‘god given’ smaakgeweld.

Italië is een grote producent van goede kwaliteit extra vergine olijfolie. In bepaalde windstreken worden met grasgroene karaktervolle olie gemaakt met een peperige of kruidige finish. In Liguria, waar onze oliën vandaan komen, dus in het noorden van het land, worden meer zachte frisse oliën gemaakt. Het grootste productiegebied in Italië ligt in het Zuiden.

Maar liefst 80% van de productie komt uit met name Puglia, maar ook uit andere gebieden zoals Calabrië, Sicilië, Campania en Sardinië. Gelukkig voor u heeft kent Italië maar liefst 538 (and counting) soorten olijfbomen. Voor ieders wat wils, en voor de kenner een walhalla
.

Is Olijfolie gezond?
Zeker! Het hoofdbestanddeel van olijfolie bestaat uit vetten van het onverzadigde oliezuur. Daarnaast bevat het vetten van palmitinezuur, een verzadigd vetzuur. Een rijpe olijf bevat 15-35% olie, afhankelijk van de soort, de bodemgesteldheid en de weersomstandigheden. Olijfolie bevriest bij -6 °C en het kookpunt is 300 °C. Olijfolie wordt als een gezond voedingsbestanddeel beschouwd. Ten eerste is de olie rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, welke de neiging hebben de kwalijker vetten in het menselijk lichaam te vervangen. Ten tweede bevinden zich in olijfolie een aantal stoffen, zoals natuurlijke anti-oxidanten, die cellen beschermen tegen veroudering. Om deze redenen kan het, zelfs bij een vetarm dieet, nog steeds zinvol zijn om olijfolie te nuttigen.

Plantaardige vetten bevatten meer onverzadigde vetzuren dan dierlijke vetten. Deze verlagen het cholesterol en hebben een gunstig effect op het lipidenprofiel in het bloed. Als onverzadigde vetzuren echter langdurig hoog verhit worden, kunnen stoffen worden gevormd, waarvan sommige kankerverwekkend zijn.

Kun je bakken met Olijfolie?
Ja. Een uitzondering hierop zijn de ‘Mosto’s’ de ongefilterde olijfoliën. U kunt prima met olijfolie bakken. Ook met Extra Vergine alhoewel dit de kwaliteit van deze mooie olie niet ten goede komt. En bovendien is er goedkopere bakolie die u daar voor kunt gebruiken. Dus u kunt er wel mee bakken maar niet u ag de olie niet verhitten. Wanneer olijfolie te lang en/of te hoog wordt verhit dan ontstaan er afbraakproducten. Verbrande deeltjes in de olie. Mosto’s, ongefilterde olijfolie, hebben meer deeltjes die kunnen transformeren in afbraakproducten dan gefilterde olijfolie.

Vlees braden, aardappelen en grote groente bakken.. prima. Maar geen aardappelen frituren.

Italiaanse extra vergine olijfolie tags
*
Olijfolie voedingscentrum
* Extra vergine olijfolie zutphen 
* Koken met extra vergine olijfolie
* Extra vergine olijfolie kopen in Zutphen